HTML

Minden, ami kultúra

Mindent a könyvekről, színházról, művészetről, művészekről mindenkinek, egy helyen.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.11.07. 08:00 KritiQs

Izgalomból jeles! - Bourne trilógia

 

Személy szerint odáig vagyok azokért a filmekért, amikre ha beülök, akár kinn is hagyhatom az agyam a ruhatárban, mert a produkciót nem kell megérteni. Nézni kell! Félreértés ne essék, ez nekem mérhetetlen boldogságot jelent! Pláne akkor, ha nem alszom el, mert az alkotás tele van jobbnál jobb akciójelenetekkel, férfiakkal és nőkkel, és az összes agytevékenységem rákorlátozódhat a popcorn zabálásra és kóla szürcsölésre!

Kövezzenek meg a sorozat nagy rajongói, vessenek ki maguk közül, de szerintem a Bourne trilógia (Bourne rejtély, Bourne csapda és Bourne ultimátum) is ilyen lett. És mennyire nagyon szeretem!

A három film története egy bekezdésbe bele is fér, lássuk hát: egy tengeren hányódó-vetődő, eszméletlen férfit fog ki a vízből, vihar idején egy halászhajó legénysége. Ébredése után a férfi rájön, hogy ért a tengeri navigáláshoz, beszél  nyelveket, puszta kézzel akár ölni is tud, de nem tudja ki ő, és miért tudja ezeket.


Borne rejtély - trailer

A testébe beépített kütyüben olvasható kód juttatja el egy széfhez, és kezdetét veszi a nyomozás: vajon ki ő? Ő maga senkit nem ismer – saját magát sem – de őt szinte mindenki, és ez a mindenki cseppet sem nevezhető jóakarójának: úton-útfélen az életére törnek. A cselekmény során kiderül, hogy létezik egy cég (nevezzük nevén a gyereket: a CIA), aki egy titkos program keretében képezte ki Jason Bourne-t (Matt Damon) érzelmek nélküli gyilkológéppé, de ahogy az lenni szokott, a halott program – és a hatáskörüket nem egyszer erősen túllépő CIA vezetők is – a férfi halálát követelik. Az FBI, a CIA és az Interpol egyaránt keresi és üldözi őt, míg ő maga a gyökereit kutatja. Üldözötté válik, bár a film folyamán a szerepek sokszor felcserélődnek: az üldözöttből üldöző lesz és fordítva.

Bourne csapda - trailer


Csak egy, a titkos programot és a program múltját embertelen módon történő  megsemmisítését ellenző CIA vezető, Pamela Landy (Joan Allenaz, aki a Cég és Jason közt balanszírozik: munkaköri kötelességének köszönhetően üldözi őt, bár közben folyton segíti, hogy célba érhessen, s mindeközben erkölcsi és hatalmi harcokat vív azon kollégáival, akik az egész vérontást elindították. Jason Bourne végül kideríti, ki is ő valójában, s a CIA vezetők fejei a porba hullnak.

Bourne ultimátum - trailer

Ez így lebutítva borzasztóan unalmas. Ami széppé, és egyben trillógiává varázsolta a történetet, az a fegyverropogásokat követő közelharcok, a vérnyomás-emelő autós üldözések, a menekülések mindezek ezer féle megjelenítése és még lehetne sorolni a végtelenségig. Alapvetően tökegyszerű a szerkezeti felépítése: helyszínről-helyszínre, kontinensről-kontinensre vándorolva a fiú egy-egy apró információhoz jut a múltját illetően, miközben megvív ezzel-azzal, de többnyire ezekkel-azokkal. A feltűnő, többnyire utcai bunyók előtt és után rendre élő közvetítést kapunk a CIA központból: a macska-egér játék előtt feszültség, információlekérések és továbbítások, míg Bourne sikeres meglógását követően Landy ügynök és a többiek éles, feszült, ámde roppant elegáns vitája az egész ügyet és annak értelmét-értelmetlenségét illetően. Pro-és kontra felvonultatása, ami egyre erősíti bennünk, nézőkben a gondolatot, hogy a program és Jason kiképzése, likvidálása nem más, mint egy illegális, CIA fejesek által igen, de kormányzati szinten nem jóváhagyott, fatális HIBA.

A három film csupán csak jó lenne, ha a rögzítésük nem kézikamerával történt volna. Ettől váltak nagyon jó filmekké, hiszen izgatottan vibráló, mozgó felvételeket nézhetünk. (Ami mozivásznon tud csak igazán hatásos lenni!) Az így rögzített cselekményt, de főleg a vágás ütemét követő, a feszültséget és a drámaiságot fokozó zene az, ami a sztori-vágás kettős mellé szinergistaként beépülve remekké tette a filmeket.

Tényleg zseniálisan megcsinált trilógiát láttam, habár az egészet megmagyarázó (inkább szájbarágó) csattanó kicsit Mátrixosra sikerült: az egész program kiötlőjével való találkozás és az agymosós, emlékezet-visszatérős részek túl lettek erőltetve, továbbá a hepiendet is gyorsan elém rakták, de ettől még nem csalódtam. Olyanok lettek, amilyennek lenniük kellett: izgalmas, történetét tekintve nem túl csavaros, de annál pörgősebb mesterhármas!

 

1 komment

Címkék: film bourne matt damon


A bejegyzés trackback címe:

https://kultur.blog.hu/api/trackback/id/tr100219863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzmokoma 2007.11.28. 21:38:37

Egy kis érdekesség: megjelent az első magyar sms-regény.

cellanaplo.blog.hu/2007/11/28/megjelent_nyomtatasban_az_elso_magyar_sm
süti beállítások módosítása