HTML

Minden, ami kultúra

Mindent a könyvekről, színházról, művészetről, művészekről mindenkinek, egy helyen.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.07.31. 10:05 KritiQs

Szabadtéren jártam

Közeledvén Szegedre, hogy megnézzem a Marica grófnő című operettet, egyre inkább éreztem, hogyan tekeredik a nyakam köré a Szabdtéri Játékok fojtogató emléke. Két éve nagy reményekkel mentem kezet csókolni a Csárdáskirálynőnek, de sírva futottam hazáig, idén pedig rettegve mentem, de a végére kezet akartam csókolni a készítőknek.

Kálmán Imre operettjének története bizonyára sokunknak ismerős. Adva van a címszereplő nomeg a Tasziló gróf (Nyári Zoltán), akik egymásba szeretnek. Taszilónak van egy huga, Liza (Peller Anna), aki meg Zsupán báróba (Nagy Ervin), de az meg Maricába (Lukács Gyöngyi). Így kerek ez, meg is jött a bonyodalom. Ez szereti azt, az meg amazt, senki sem azt, akit kellene. Ez egy felvonásba bele is fért. A másodikban kiderül, hogy ki kibe, mennyire és miért, majd a harmadik óra végére - ez egyben egyébként a második felvonás és ad absurdum a darab vége is - a szív diadalt arat az ész felett, mindenki beleszeret abba, akibe bele kell, hogy szeressen. Egyszóval hepiend!

Prózában, három órán keresztül ez a történet vérlázítóan unalmas lenne, vetném le magam a tribünről. Csakhogy írtak ám hozzá jó zenéket! Kitaláltak hozzá remek táncokat, átírták a szöveget és jól megrakták hasfalszaggató poénokkal, megkerestek remek művészeket, majd az egészet egybe gyúrta egy profi csapat: Eszenyi Enikő és Böhm György!

A Szabadtéri Játékok keretein belül van ám dolga egy rendezőnek. Hatalmas színpadra rendezni nem könnyű, de megoldható. Eszenyi ügyesen nyúlt a feladathoz: díszletként egy hatalmas hegedűt és egy szintél méretes, vörös körömcipőt használt, ezzel jelentősen leszűkítve a színpadot. A vörös topán mellesleg magában rejtette az operettek revüjeleneteiből hiányozhatatlan operettlépcsőt is, amit félig a forgószínpad mozgatott, vagyis ezzel elegánsan leegyszerűsítette a díszletek mozgatását, vonszolgatását. Zsinórpadlás hiányában itt, Szegeden a díszletek mozgatása, jelenetenkénti változtatása amúgyis nagy feladatnak számít. Eszenyi ízlésesen és csak módjával használta a forgószínpadot, és ügyesen dolgoztatta statisztáit, akik ritmusra, szinkronban mozogtak. Még akkor is, amikor majd száz ember egyszerre volt jelen! Egyszóval nem gépiseített, hanem majdnem hagyományos operett-előadást dolgozott ki, de mégsem!

Ebben nagy segítsége volt Duda Éva korográfus is, aki többek között a Rómeó és Júlia, illetve a Szépség és a Szörnyeteg című musicalek színpadi koreográfiáját is elkövette. Fergeteges mozgáscsokrot vitt Szegedre is: szvinges, revüs, pezsgő, élő táncokat, látványos és olykor meghökkentő elemekkel.

Külön érdekessége volt az előadásnak, hogy a főszereplő, Nagy Ervin az utolsó próbán ínszalag szakadást szenvedett, de senki nem esett kétségbe: elővettek egy fiút (a társkoreográfust) aki a zenés-táncos-énekes jelenetekben a főhős pantomin szerű mása volt: táncolt, gesztikulált helyette, miközben Nagy Ervin énekelt. Érdekes, és élvezhető megoldás volt, amiben szikrányi jelét sem lehett látni, hogy az utolsó pillanatban lett kitalálva.

Persze ezektől még mindig lehet unalmas egy előadás. De ha teszünk bele táncoló teheneket, lovat-motort-autót, némi csillámport, és ügyesen világítunk a jeleneteknél kapunk egy színes, csillogó előadást. Ha mindezt úgy bolondítják meg poénokkal, hogy a műfaj határait ezzel nem feszegetik, akkor még élvezhető, szerethető is lesz. Ezeket az extrákat osztották el ügyes kezek egészségesen a három órában, hogy az embernek az az érzése támadjon: ízléses előadást láttam, jót szórakoztam!

Szólj hozzá!

Címkék: színház eszenyi enikő operett szabadtéri játékok böhm györgy


A bejegyzés trackback címe:

https://kultur.blog.hu/api/trackback/id/tr55128837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása