HTML

Minden, ami kultúra

Mindent a könyvekről, színházról, művészetről, művészekről mindenkinek, egy helyen.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.08.03. 10:17 KritiQs

Az asszonyok gyűlöletétől ments meg Uram, minket!

Schiller egyszer írt egy drámát. Zseniális drámát, két nőről. Két erős nőről. Uralkodókról! Stuart Mária a skótok királynője az egyik, Erzsébet angol királynő a másik. Nem is a nőkről írt, mindinkább a köztük lévő, Stuart Mária kivégzésével végződő szembenállásukról. Zseniálisan.

A mű címe mellesleg: Stuart Mária

Kihagyhatatlan egy ilyen darabot színpadra vinni. Megtették hát, a Pesti színházban. Alföldi rendezte. És ennek ellenére nem lett nézhetetlen. Megkockáztatom: jó lett!

A dráma majdnem történelmi hitelességgel mutatja be a két uralkodó közti nexust, de él az írói szabadság adta lehetőségekkel is, például a mű drámai csúcspontját jelentő képben, ahol a két asszony találkozik. Ez a találkozás a valóságban, Mária 19 éves fogsága alatt nem történt meg. A hangsúly tehát főleg az asszonyi ellentétekre, annak drámai megjelenítésére, de nem a történelmi háttérre helyeződik.

Erzsébet folyton küzd önmagával és híveivel: kivégeztesse, vagy ne a másikat. Mária, a szenvedélyes, csinos rab folyton a szabadságról álmodik, amiért akár fejet is hajtana fogvatartója előtt. Ami valljuk be, hogy a kort és uralkodói mivoltát tekintve igencsak nagy áldozat tőle. Férfiak hada lengi körül, akik közül nem egy az élete árán is kész kiszabadítani őt. Mindhiába.

Hosszú önmarcangolások, nagyjelenetek, mi több: drámai nagyjelenetek után végülis Erzsébet úgy dönt, kivégezteti Máriát. Ő ettől ugyan végtelenül magányos, de a trónján bizton ülő uralkodó maradhat, míg Mária erkölcsi győztessé, mártírrá magasztosul.

Ennyi hát a dráma. És ennyi hát az előadás is. Nem több. Nem lett több, nem kellett többnek lennie. Emberi érzések kerültek a középpontba, és ez tette torokszorítóvá ott, ahol torokszorító az olvasmány is.  

Erzsébet, a kemény kezű, zsarnok királynő szerepébe Börcsök Enikő bújt, míg a skót királynőt - és egyben a címszereplőt - Eszenyi Enikő játszotta. Két erős nőt két igen ügyes, a szerepkre jól ráérző színésznő játszott. Nekik külön taps jár

Alföldi itt sokat nem hibázott. A jelmezek a karakterek jelleméhez, a díszlet a cselekményhez igazodott. A világítás is egyszerű volt, ám hatásos. Minden hangsúly ott volt, ahol lennie kellett. Nevezhetném letisztultnak. Vagy elegánsan egyszerűnek!

Ez viszont még így is kevés ahhoz hogy meggyőzzön arról, hogy az évente négy-öt darabot játszva megrendező Alföldi jó rendező. Itt csak azt ismertem el, hogy EZ a rendezése jó lett.

Szólj hozzá!

Címkék: színház eszenyi enikő alföldi róbert pesti színház


A bejegyzés trackback címe:

https://kultur.blog.hu/api/trackback/id/tr7130581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása