HTML

Minden, ami kultúra

Mindent a könyvekről, színházról, művészetről, művészekről mindenkinek, egy helyen.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.09.01. 08:02 KritiQs

Kínába megy a magyar kultúra

Peking, Sanghai, Hongkong és Shenzhen. Ők azok a városok, helyszínek, ahová magyarország exportál. Kultúrát.

2007 Szeptember 2-án kezdődik Pekingben a "Szabadság, szerelem!" - A magyar kultúra Kínában a Magyar Évad keretében című rendezvénysorozat, ahol a magyar kulturális élet színe-java képviseli Magyarországot.

Az esemény keretein belül a kíváncsi kínai közönség ízelítőt kap a magyar zenei, irodalmi és képzőművészeti életből, melynek nagykövete lesz többek között Presser Gábor zeneszerző, Palya Bea és Sebestyén Márta népdalénekesek is. De vittek ki cigányzenekart és egy fél társulatnyi operettszínházat is, Honvéd Táncegyüttest és magyar ízeket, utóbbiakat a Kárpátia Étterem elképzelései alapján tálalják. 

Öregbíti a magyar kultúra hírnevét Spiró György költő, író és műfordító, valamint a Budapesti Bábszínház a János Vitéz című előadásával. A rendezvénysorozat Kodály kiállítással kezdődik Pekingben, ahol a megnyitó előadást, az "Örökkék ég a felhők felett" - Zenés képeslapok Magyarországról című produkciót a Jászai-díjas Böhm György rendezi. Megnyitó beszédet mond többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Szeptember 5-én felavatják Petőfi Sándor mellszobrát Sanghajban, aki nem mellesleg a programsorozat nevét is szolgáltatta azonos című, alig 5 soros versével.

Az egész rendezvénysorozat felépítése egészen egyedi: kínai zenekarokat vezényel magyar karmester, magyar zenékre kínai csoportok táncolnak magyarokkal, és így tovább. Célja, hogy egyrészt megismertesse, másrészt a kínai szerves részévé tegye a magyar kultúrát.

A Kulturális Évad a következő év áprilisáig tart, mialatt több száz magyar művész utazik a Kínai Népköztársaságba. Jövőre cserébe - hisz a diplomácia erről szól, pláne ha kulturális - kína mutatkozik be a magyar közönségnek.

Részletes információk az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény böhm györgy magyar kultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://kultur.blog.hu/api/trackback/id/tr92154519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása